Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Web 2.0 Araçlarını Kullanarak Hazırladıkları Kavram Ağlarının Geliştirilmesi - Zorlu, Yusuf; Zorlu, Fulya (Güncel Alan Eğitimi Araştırmaları VI (Güz), 2024)
Bu araştırmada fen bilgisi öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarını kullanarak hazırladıkları kavram ağlarının geliştirilmesi ve incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Web 2.0 araçlarından çalışma alanı olarak Conceptboard tercih edilmiştir. Böylece fen bilgisi öğretmen adaylarının görsel yollarla kavram ağları hazırlayabilmesi ve paylaşabilmesi hedeflenmiştir. Araştırma eylem araştırması yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinin fen bilgisi öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 18 fen bilgisi öğretmen adayı çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada fen bilgisi öğretmen adaylarının yarı iletkenler ve süper iletkenler konusundan hazırladıkları kavram ağları ve “Kavram Ağı Değerlendirme Rubriği” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmada kavram ağları hakkında teorik bilgiler verildi, örnek bir kavram ağının incelenmesi yapıldı, Web 2.0 araçlarından Conceptboard uygulamasının tanıtıldı, yarı iletkenler konusu işlendi, yarı iletkenler konusunda Conceptboard kullanılarak kavram ağlarının hazırlandı, kavram ağlarının rubrik ile incelenip dönütler verildi ve süper iletkenler konusu işlendi, süper iletkenler konusunda Conceptboard kullanılarak kavram ağlarının hazırlandı ve kavram ağlarının rubrik ile incelenip dönütler verilerek uygulama yapıldı. Fen bilgisi öğretmen adaylarının KADR’nden aldıkları toplam puanlara göre süper iletkenler konusunda hazırladıkları kavram ağlarının yarı iletkenler konusunda hazırladıkları kavram ağlarından daha iyi olduğu ve gerçekleştirilen uygulamanın etkili olduğu sonucuna varıldı.