Eğitim, Becerileri Nasıl Geliştirir? Sosyal Bilgiler Dersinde Örnek Uygulamalar - Üstündağ Şener, Nurcan; Ergün, Berna (Güncel Alan Eğitimi Araştırmaları VI (Güz), 2024)
Yirmi birinci yüzyılda eğitim, öğrencinin bilgiyi kendisinin oluşturabilmesi, oluşturduğu bilgiyi hayatın içinde kullanabilmesini sağlamak amacını da taşımaktadır. Bu amaca ulaşmak için öğrencilere beceri kazandırılması gerekmektedir. Beceri kısaca “yapabilme kabiliyeti” olarak tanımlanabilir. Eğitim programları da içlerinde “araştırma, kanıt kullanma, karar verme, zaman ve kronolojiyi algılama, değişim ve sürekliliği algılama, yenilikçi düşünme, empati, özdenetim, iş birliği, vb” gibi kazandırılması hedeflenen çeşitli beceriler barındırmaktadır. Bu bağlamda ilkokul dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersi programı, kapsamı itibari ile öğrencilere beceri kazandırma konusunda zengin fırsatlar sunmaktadır.  Bu fırsatları değerlendirmek elbette sınıf içi öğretim uygulamalarının öğrencilere beceri kazandırılmasına uyacak yöntem ve tekniklerle yapılmasından geçmektedir.Bu bölümünün amacı, ilkokul dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersi içerisinde öğrencilere kazandırılması beklenen becerileri açıklamak, bu becerilerin kazandırılması için kullanılabilecek aktif öğretim yöntemleri konusunda bilgi vermek ve uygulama örnekleri ile öğretmenlere yardımcı olmaktır.