Fen Bilimleri Ders Kitaplarındaki Kimyasal Gösterimlerin Analizi - Yıldırır, Hasene Esra; Çetin, Büşra (Güncel Alan Eğitimi Araştırmaları VI (Güz), 2024)
Ders kitapları, öğrencilerin fen bilimleri hakkında bilgi edindikleri ana kaynaklardan biridir. Bu nedenle, müfredat geliştiriciler, fen eğitiminin geliştirilmesi sürecinde fen ders kitaplarının içeriğinin analiz edilmesinin çok önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışmada, 5., 6., 7. ve 8. sınıf seviyesinde okutulan Fen Bilimleri ders kitaplarının kimya ünitelerinde yer alan kimyasal gösterimler sınıf bazında analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Ders kitaplarında yer alan 177 görselin analizinde Gkitzia, Salta ve Tzougraki (2011) tarafından geliştirilen rubrik kullanılmıştır. Betimsel analiz sonucunda, fen bilimleri ders kitaplarındaki kimya ünitelerindeki görsellerde çoğunlukla makroskobik gösterimin kullanıldığı, görsellerin belirsiz betimsel özelliğe sahip olduğu, metin ve görsellerin birbiriyle tamamen ilişkili ve bağlantılı olduğu görülmüştür. 5. ve 7. sınıf ders kitaplarındaki görsellerde çoğunlukla görsel başlık kullanılmazken, 6. ve 7. sınıf ders kitaplarındaki görsellerde uygun görsel başlığın daha çok kullanıldığı gözlemlenmiştir. Görseller çoklu gösterimler arası bağlantı açısından incelendiğinde ise 5. sınıf görsellerinde çoklu gösterim bulunmazken, 6., 7. ve 8. sınıf ders kitaplarındaki çoklu gösterimlerin birbiri ile yeterince bağlantılı olduğu görülmüştür. Çalışmada, fen bilimleri ders kitaplarındaki kimya ünitelerinde yer alan görsellerin incelenmesi sonucunda, ders kitapları hazırlanırken kullanılan görseller ile ilgili dikkate alınması gereken durumlar hakkında önerilerde bulunulmuştur.