Sosyal Bilgiler Dersi, Katılım Hakkı Ve Gençlerin Politik Katılımı Üzerine Bir Değerlendirme - Bozkaya, Hasan (Güncel Alan Eğitimi Araştırmaları VI (Güz), 2024)
Eğitim sistemleri, bireylerin toplumsal ve politik hayatlarına katılımını şekillendiren önemli etmenlerdendir. Bu bağlamda Sosyal Bilgiler dersi, öğrencilerin toplumsal farkındalıklarını geliştirmek ve demokratik bir toplumda aktif vatandaşlar olmalarını sağlamak için temel bir araçtır. Türkiye’deki eğitim müfredatında önemli bir yer tutan Sosyal Bilgiler dersi, vatandaşlık bilincini ve toplumsal katılımı teşvik etmeyi hedefler. Bu ders, aynı zamanda öğrencilerin politik katılım haklarını öğrenmelerine ve bu hakları kullanma becerilerini geliştirmelerine katkı sağlar.Bu çalışma, Türkiye’de Sosyal Bilgiler dersinin katılım hakkı ve gençlerin politik katılımı açısından önemini irdelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle gençlerin katılım hakkı çerçevesinde politikaya nasıl katıldıkları, bu katılımı ne derecede gerçekleştirebildikleri ve bu süreçte Sosyal Bilgiler dersinin oynadığı rol ele alınacaktır.Demokratik toplumlarda katılım hakkı, bireylerin kendi kaderlerini belirleyebilme özgürlüğünü ifade eder. Bu hak, bireylerin siyasi süreçlere doğrudan veya dolaylı yollardan dahil olmalarına olanak tanır. Özellikle gençlerin politik katılımı, demokratik süreçlerin sürekliliği ve çeşitliliği açısından hayati bir öneme sahiptir. Gençlerin seslerinin duyulmaması, demokrasiyi daha güçlü, toplumları daha adil ve sürdürülebilir hale getirir. Ancak, gençlerin politik süreçlere katılımında bazı zorluklar ve engeller de bulunmaktadır.Sosyal bilgiler dersi, özellikle bu engellerin kaldırılmasında, gençlerin politik bilinçlenmesi ve aktif vatandaşlık davranışlarının gelişimi üzerindeki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır.