Değer Temelli Liderlik - Tuncer Günay, Emine; Doğan, Soner (Güncel Eğitim Bilimleri Araştırmaları X-Güz, 2024)
Bu çalışma, eğitim örgütlerinde değer temelli liderlik modelini ve bu liderlik anlayışının örgütsel performans, çalışan memnuniyeti, okul kültürü ve sürdürülebilir başarı üzerindeki etkilerini kapsamlı biçimde ele almaktadır. Değer temelli liderlik, liderlerin kişisel değerleri ile örgütsel değerlerin uyumunu sağlayarak, etik ve moral değerlere dayalı karar alma süreçlerini merkeze alan bir liderlik yaklaşımıdır. Bu çerçevede, eğitim yöneticilerinin yalnızca idari becerilere sahip olmaları yeterli görülmemekte, aynı zamanda etik değerlere dayalı bir yönetim anlayışını benimsemeleri elzem hale gelmektedir. Bu model, öğretmenler ve öğrencilerin kendilerini daha değerli hissetmelerine olanak tanıyarak, motivasyonlarını artırmakta ve kuruma olan bağlılıklarını pekiştirmektedir. Değer temelli liderlik, kısa vadede örgütsel performansı, çalışan memnuniyetini ve iş birliğini güçlendirirken, uzun vadede ise örgütün sürdürülebilir başarısını güvence altına almaktadır. Eğitim yöneticilerinin etik ve moral değerlere dayalı kararlar almaları, sağlıklı bir yönetim yapısının oluşmasına katkı sunmakta ve okul içindeki çalışma ortamının daha olumlu bir hale gelmesini sağlamaktadır. Ayrıca, bu liderlik modeli, eğitim örgütlerinin toplumsal sorumluluklarını yerine getirmelerine yardımcı olmaktadır. Sonuç itibariyle, değer temelli liderlik, eğitim kurumlarının hem akademik hem de toplumsal düzeyde başarılı olmasında kritik bir rol oynamakta ve gelecekteki eğitim politikalarında önemli bir yer tutmaktadır.