Medya Çalışmalarında Etnografi - Budunbetim (Etnometodoloji) Kullanımı - Atay, Tülay (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Bu çalışma, “etnografi” veya güzel Türkçemizde “budunbetim” olarak kullanılan araştırma yöntem ve tekniklerinden en “tartışmalı” olanına ilişkin olarak; okur, araştırmacı, kendini daima öğrenci gören herkes için yazıldı. Özellikle yabancı literatürü derinlemesine tarayarak iletişim ve medya alanındaki (bununla kısıtlı değil elbet) çalışmacılara yol göstermek amacıyla “ipuçları” vermeyi amaçladım bu çalışma ile. Etnografi yapmak isteyen ve/veya etnometodolojik yöntemleri araştırmalarında kullanmak isteyen herkes mutlaka şu 3 ismi okuyarak işe koyulmalıdır: 1) Bronisław Kasper Malinowski, 2) Harold Garfinkel, ve 3) Sarah Pink. Sosyal ve beşerî bilimler tarafından başlarda “küçük” görülen şimdilerde ise tıp alanından pazarlamaya, gıda bilimlerinden haberciliğe değin tüm alanlar tarafından önemi kavranan etnografinin nerden geldiğini, görüşmeci seçiminin önemini, gazetecilik dilini nasıl etkilediğini, emik ve etik araştırmanın yöntemlerini, duyularımızın bize nasıl yol gösterdiğini bu yazı ile açıklamaya çalıştım. Her çalışma belli kısıtlarla “eksik” kalır. Dilerim ki başka yerlerde ben veya meraklı başka araştırmacı arkadaşlarım bu eksikleri tamamlarlar.