Sosyal Bilimlerde Sözlü Tarih Çalışmaları - Ekmekçi, Nida; Dilek, Ebru (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Tarih, sadece yazılı kaynaklardan değil aynı zamanda toplumun (fertlerinin) hafızasında yer alan bilgilerden de beslenir. Tarihe tanıklık eden kişilerin ‘birer canlı tarih’ olarak bilgi birikimlerinin öğrenilmesi, gün yüzüne çıkarılması ve paylaşılması sözlü tarih çalışmaları kapsamında değerlendirilir. Sosyal bilimler alanında yapılan araştırmalar, bilimsel yöntem açısından veri toplama sürecinde birtakım kurallar ve tekniklerin uygulanmasını gerektirmektedir. Kantitatif araştırmalarda anket, istatistiki veriler kullanılırken kalitatif araştırmalarda gözlem, görüşme, odak grup çalışması vb. farklı veri toplama teknikleri kullanılmaktadır.  (Dursun ve Aydın 2022, s.1) Sözlü tarih, sosyal bilimlerde, sosyal bilimin konusu olan insan odaklı araştırmalarda tarihe ve geçmişe ışık tutarak gelecek nesillere bilgi aktarmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir.