Sosyal Bilimlerde Araştırma Raporu Yazma - Yaman, Fatma Sena (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Araştırma raporu, düşünme, yazma ve bulguları bildirmek şeklinde birçok aşamayı içeren kapsamlı ve öz bir metindir. Sosyal bilimler alanında çalışmalar yapan bir araştırmacı, araştırma raporunu, başlık, giriş, literatür taraması, yöntem, bulgular veya sonuç, tartışma ve sonuç bölümleriyle yapılandırmaktadır. Yazma süreci ise ön hazırlık, yazım aşaması ve sonrasında yürütülen bir dizi teorik ve pratik faaliyeti kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı, özellikle sosyal bilimler öğrencileri başta olmak üzere akademisyenler ve bilim insanları için araştırma raporu yazımı konusunda bir rehber oluşturmaktır. Bilimsel bir sürecin ardından edinilen verilerin metne aktarılması, emeğin ve bilginin anlaşılmasına olanak tanımaktadır. Bir problemin tanımlanması, araştırma konusuyla ilgili çalışmalara yer verilmesi ve araştırma sonuçlarının açık bir şekilde sunulması, bir araştırma raporunu okunmaya ve anlaşılmaya değer kılmaktadır. Raporun bilimsel yazım ilkelerine ve kurallarına uygun, titiz ve ilgi çekici bir şekilde yazılması ise okunurluğu artırmaktadır. Literatür kapsamında araştırma raporu yazımına dair bölümler, literatürden seçilen örnek bir makale ile desteklenerek ele alınmıştır. Bu doğrultuda, bir araştırma raporu, genellikle okunulması tercih edilen özet ve sonuç bölümlerinden ibaret değildir. Rapor, ihtiva ettiği bölümlerin tümüyle dengeli ve tutarlı bir yapı sergilemektedir. Bu yönüyle araştırma raporundaki her bir bölüm, araştırmanın genel yapısı ve amacıyla uyumlu ve anlamlı bir bütün oluşturmalıdır.