Nicel ve Nitel Araştırmalarda Örneklem Belirleme - Yılmaz, Mesut (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Bu çalışma, nicel ve nitel araştırmalarda örneklem belirlemeye yönelik bir derleme çalışmasıdır. Örneklem konusu bilimsel bir araştırmanın önemli aşamalarından birisidir. Doğru örneklem seçimi, araştırmanın geçerliliğini ve tutarlılığını sağlayacaktır. Bu sebeple nicel ve nitel araştırmalar farklı örneklem tekniklerine sahiptir. Nicel araştırmalarda bulunan örneklemi evrene genelleme amacı nitel araştırmalarda bulunmamaktadır. Araştırmalarda toplanan veriler açısından da büyük ölçüde farklılar bulunmaktadır. Bu çalışmada da nicel ve nitel araştırmalardaki örneklem teknikleri sunulmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda ilk olarak örneklemin ne olduğuna, neden seçildiğine, hangi örneklem tekniğinin kullanılması gerektiğine değinilerek nicel ve nitel araştırmaların kendi içlerindeki örneklem tekniklerine ve örneklem büyüklüklerinin ne kadar olması gerektiğine değinilerek, bilimsel çalışmalardaki örneklem seçiminin önemine vurgu yapılmıştır.