Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri - Kavut, Sevgi (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Nitel araştırmalar, insanların veya toplulukların davranışlarının altında yatan temel nedenlerini incelemeye yönelik araştırmalardır. İnsanların ve grupların davranışlarının nedenlerini ve nasılını anlamaya yönelik süreçler, sosyal, kültürel, teknolojik, siyasal ve toplumsal değişimler nitel araştırmaya olan talepleri artırmıştır. Nitel araştırma; gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, sosyal olayların ve olguların bulundukları doğal ortamlar içerisinde gerçekçi ve bütünsel bir bakış açısıyla incelenmesini temel alan bir araştırma yöntemidir. Bu çalışmanın amacı, nitel araştırma yöntemleri ve nitel araştırmalarda kullanılan analiz yöntemleri, nitel araştırmanın farklı türleri, nitel araştırmanın temel anlamı ve kapsamı konularında yeni fikirler ve bilgiler ortaya koymaktır. Bu çalışmanın amacı doğrultusunda, nitel araştırma yöntemleri ve nitel araştırmalarda kullanılan analiz yöntemleri, nitel araştırmanın özellikleri, nitel araştırmanın farklı türleri, nitel araştırmanın temel anlamı ve kapsamı konularında yeni fikirler ve bilgiler ortaya konulmuştur. Araştırma kapsamında gözlem, görüşme ve doküman analizi araştırma yöntemlerinin yanında betimsel analiz, fenomenoloji, içerik analizi, söylem analizi, göstergebilim, etnografik analiz, saha araştırması, sabit karşılaştırma analizi, tematik analiz, öyküleyici analiz, metin madenciliği gibi nitel araştırmalarda kullanılan analiz yöntemleri ve alt bileşenleri açıklanmıştır.