Örnekler Üzerinden Sosyal Bilimlerde SPSS ve Veri Analizi - Uçar, Mehmet (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Sosyal bilimlerde araştırma yapılan konu veya olguyla ilgili verilerin toplanması, verilerin sınıflandırılması, çözümlenmesi ve değerlendirilerek raporlanması sürecine veri analizi denir. Veri analizi, araştırılan konuyla ilgili olarak toplanan ham verilerden anlamlı bilgilerin üretilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Veriler araştırılan konuya, elde edilen verilerin türüne ve yapılan araştırmanın amacına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bu farklılıktan dolayı günümüzde verileri analiz etmek için pek çok veri analizi aracı geliştirilmiştir. Bu araçlardan biri; IBM bilişim şirketi tarafından 1968 yılında geliştirilen SPSS’tir. SPSS kullanıcı dostu arayüzü, geniş analiz yelpazesi ve güçlü veri görselleştirme özeliğinden dolayı veri bilimcilerinden akademisyenlere, iş analistlerinden sağlık profesyonellerine kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmektedir. Alternatif programlar olmasına karşın SPSS’in sağlamış olduğu bütünsel çözümler sayesinde alanında lider konumuna geldiği söylenebilir. Dolayısıyla bu bölümde sosyal bilimler alanında çalışan araştırmacılara, yapacakları çalışmalar kapsamında elde edecekleri verileri SPSS ile nasıl sıralı bir şekilde çözümleyebilecekleri örnek uygulamalar üzerinden gösterilmeye çalışılmıştır.