Sosyal Bilimlerde Nicel Araştırma Yöntemleri - Büyükyılmaz, Ozan (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Bu çalışma, nicel araştırmanın temel prensiplerini, aşamalarını ve uygulama alanlarını kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Nicel araştırma, sayısal verilerin sistematik bir şekilde toplanması ve analiz edilmesi yoluyla sosyal olguları anlamak ve açıklamak amacıyla kullanılır. Çalışma, araştırmanın aşamalarını, ölçüm düzeylerini ve değişken türlerini detaylandırarak, araştırmacılara sağlam bir çerçeve sunmaktadır. Nicel araştırmanın, literatüre katkısı, teorik çerçevelerin geliştirilmesi ve uygulayıcıların karar alma süreçlerine etkisi vurgulanmaktadır.Araştırma yöntemleri arasında deneysel ve anket yöntemleri gibi çeşitli yaklaşımlar incelenmiş; her birinin avantajları, sınırlamaları ve uygun kullanım alanları üzerinde durulmuştur. Ayrıca, örnekleme sürecinin önemi ve dikkat edilmesi gereken hata türleri açıklanmıştır. Nicel araştırma, sosyal bilimlerin gelişiminde önemli bir araç olarak ortaya çıkmakta ve araştırmacılara, teorik ve pratik düzeyde zengin veriler sunarak toplumsal olguları derinlemesine anlamalarına yardımcı olmaktadır. Bu çalışma, nicel araştırma yöntemlerini anlamak ve benimsemek isteyenler için değerli bir kaynak ve rehber niteliği taşımaktadır.