Bilim Felsefesi ve Araştırma - Balcı, Şükrü (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Felsefe ile bilim yakın ilişki içindedir. Bilim yapmak için felsefeye, düşüncelere ihtiyaç duyulabilmektedir. Adeta, felsefe olmadan nesneler ve olayalar hakkında tanımlamalar yapmak zorlaşmaktadır. Kimi durumlarda, maddi boyutun ötesindeki gerçekliğin ortaya çıkarılabilmesi için felsefeden yararlanılabilir. Nicel yöntemin esin kaynağı olan pozitivizmi savunanların başında Auguste Comte gelmektedir. Ona göre, bilim kesin kanıtlara dayandırılarak kişisellikten uzak biçimde ilkeler ortaya koyabilmelidir. Olaylara tümüyle nesnel yaklaşılmalıdır, araştırmacının kimliği ve niteliklerinin sonuçlar üzerinde bir etkisi olmamalıdır. Araştırmada yol gösterecek olan, sayısal veriler ve evrensel fizik yasalarıdır. Nicel araştırmaların aksine nitel araştırmalar genellenebilir bilgiler ortaya koyma anlayışına sahip olmayabilir. Olgular, kişiye, yere ve zamana göre farklılıklar gösterebilir. Diğer yandan, nitel araştırma yöntemi, nicel yöntemlerin katılığına ve kesinliğine tepki olarak ortaya çıkmıştır ve tartışılmaz veriler dışında yorumlayıcı bir anlayışı benimsemektedir.Her bilimsel çalışma kesin sayısal verilere uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda açık uçlu sorulara olanak tanıyan nitel yöntem fayda sağlayabilir. Nicel verilerden yola çıkılarak deneyim ve tutumların tespitini yapmak zorken, nitel araştırma ile bu verilere daha kolay ulaşılabilmektedir.  Ayrıca, nicel ve nitel yöntemler bir arada kullanıldığında daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Her iki yöntem ortaklaşa bir anlayışla birbirinin eksik kalan yönlerini tamamlayabilir.