Et ve Et Ürünlerinde Ultrases Teknolojisi - Var, Ganime Beyzanur; Özer, Cem Okan (Gıda İşleme ve Üretiminde Yenilikçi Teknolojiler, 2024)
Ultrases teknolojisi gıda işleme endüstrisinde geniş bir uygulama alanına sahip, düşük maliyetli ve sürdürülebilir bir alternatif yöntem olarak büyük bir öneme sahiptir. Son yıllarda, tüketicilerin minimal işlenmiş ürünlere olan talebinin karşılanması konusunda hızlı, verimli, ürün kalitesini ve duyusal özelliklerini koruyabilen uygulamalar ile ultrases teknolojisi önemli avantajlar sunmaktadır. Bununla birlikte, gıda üretimine bütünleşmiş ultrases sistemleri ile yaygın kullanılan ısıl olmayan işleme yöntemlerinden birisi olma yolunda önemli adımlar atılmaktadır. Ayrıca, son yıllarda önemi gittikçe artmakta olan gıda endüstrisinde sürdürülebilirlik ve kaynak kullanımında verimlilik konularında da önemli katkılar sunmaktadır. Bu bölümde, elektrik enerjisini kullanarak farklı fiziksel ve kimyasal etkilere sahip olan kavitasyon enerjisini oluşturan ultrases teknolojisinin tarihi, temel mekanizması ve uygulama alanları ele alınmıştır. Ayrıca, gıda ürünlerinde ultrases uygulamaları ve etkileri konusunda öz bilgiler sunularak, ultrases teknolojisinin et işleme endüstrisindeki uygulamaları, ürün kalitesi, besin değeri ve kalite parametreleri üzerindeki etkileri hakkında bilgiler sunulmuştur.  Ultrasound technology is of great importance as a low-cost and sustainable alternative method with a wide range of applications in the food processing industry. In recent years, ultrasound technology provides significant advantages in meeting consumers' demand for minimally processed products with applications that are fast, efficient, and can preserve product quality and sensory properties. However, important progress is being made towards becoming one of the widely used non-thermal processing methods with ultrasound systems integrated into food production. It also makes significant contributions to sustainability and efficiency in resource use in the food industry, whose importance has been increasing in recent years. In this chapter, the history, mechanisms and application areas of ultrasound technology, which creates cavitation energy with different physical and chemical effects by using electrical energy, are discussed. In addition, information about ultrasound applications and effects in food products is presented, and information is provided about the applications of ultrasound technology in the meat processing industry and its effects on product quality, nutritional value and quality parameters.