Balın Yapısı, Çeşitleri ve Kullanım Alanları - Şahinler, Nuray (Bal Arısı ve Arıcılık, 2024)
Zengin bitki gen kaynağına sahip olan ülkemizin tüm bölgeleri arıcılık yapmak için uygun bir ekolojik yapıya sahip bulunmaktadır. Arıcılık faaliyetleri sonucu, insan  sağlığı  açısından  çok  önemli  ürünler üretilmektedir. Arıların aktiviteleri sonucunda elde edilen ürünler, hem ülke ekonomisi hem de besinsel değerleri açısından insan sağlığı için büyük bir öneme sahiptir. Arı ürünleri arasında bal, propolis, bal mumu, polen, arı zehri ve arı sütü gibi çeşitli ürünler bulunur ve bu ürünlerin başında bal gelmektedir.  (4).Bal "bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektarların veya bitkilerin canlı kısımlarıyla bazı eş kanatlı böceklerin salgıladıkları tatlı maddelerin bal arıları tarafından toplanması, vücutlarında bileşimlerinin değiştirilip petek gözlerine depo edilmesi ve buralarda olgunlaşması sonucunda meydana gelen koyu kıvamda tatlı bir üründür", şeklinde tanımlanmaktadır (6).   Balların bileşimi, bitki türüne, çevresel ve iklimsel faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Balda yaklaşık 200 farklı bileşen bulunur ve bu bileşenlerin bitkisel kaynağa bağlı olarak çeşitlilik gösterdiği bildirilmiştir (15). Ortalama bir balda %20 oranında nem, %76 oranında şeker, %0,18 oranında kül ve %1 oranında polifenol, protein gibi bileşenler bulunur. Ayrıca, koruyucu maddeler olarak askorbik asit, α-tokoferol, flavonoidler ve diğer fenolik bileşenler ile enzimler arasında katalaz, glukoz oksidaz ve peroksidaz gibi ptiyalinler de yer alır (15). Balın temel yapısı karbonhidratlardan oluşur ve sakkaroz, maltoz, izomaltoz, melezitoz ve laktoz gibi çeşitli şekerler içerir. Bal gıda sanayisinde önemli bir yere sahiptir. Gıda sanayisinde süt yoğurt sektöründe bozulma önleyici ve tatlandırıcı olarak, şeker- şekerleme-reçel gibi ürünlerin üretiminde, alkollü ve alkolsüz içecek sanayisinde, pastalarda ve pastanelerde tatlandırıcı olarak, kurutulmuş bal-nişasta, süt tozu-bal karışımı vb. gibi ürünlerde, besin elementi olarak ve gıdalarda bozulma önleyici olarak birçok kullanımı bulunmaktadır (28). Bu bölümde önemli bir arı ürünü olan balın yapısı,  fiziksel, kimyasal  özellikleri kalitesine etki eden faktörler incelenmiştir.