Bal Arısı Beslenmesi - Sönmez Oskay, Gizem; Oskay, Devrim (Bal Arısı ve Arıcılık, 2024)
Bal arıları ekosistemlerin ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için çok önemlidir. Sağlıkları ve üretkenlikleri, beslenme düzenlerindeki değişikliklerden doğrudan etkilenmektedir. Bal arıları için birincil besin kaynakları polen ve nektardır. Polen proteinler, lipitler, vitaminler ve mineraller sağlar; nektar ise şeker formunda bir enerji kaynağıdır. Besin çeşitliliği bal arısı kolonilerinin sağlığını ve verimliliğini artırır. Son yıllarda küresel ısınma, iklim değişikliği, habitat tahribatı ve pestisit uygulamaları bal arılarının gıda kaynaklarına erişimini kısıtlayarak koloni sağlığını tehlikeye atmıştır. Dahası, monokültür tarım yöntemleri ve doğal bitki örtüsünün azalması besin kıtlığına yol açarak kolonilerin besin arama, yavru yetiştirme ve bal üretme kabiliyetlerini olumsuz yönde etkilemektedir.Bal arılarının sağlıklı gelişimi ve sürdürülebilirliği için besin kaynaklarının korunması, habitat çeşitliliğinin teşvik edilmesi ve uygun besleme stratejilerinin kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu bölümde, bal arılarının beslenme gereksinimleri, koloni içindeki besin rezervleri, yetersiz beslenmenin sonuçları ve diğer stres faktörleriyle etkileşiminin yanı sıra protein ve karbonhidrat bazlı ikame yemlerin, probiyotiklerin, vitamin ve mineral takviyelerinin bal arısı kolonileri üzerindeki etkileri güncel literatüre dayanarak incelenmektedir.