Bal Arısı Islahı - Oskay, Devrim; Karabağ, Kemal (Bal Arısı ve Arıcılık, 2024)
Bal arısı ıslahı, üstün özelliklere sahip arı kolonileri geliştirme sürecidir. Amaç; verim, hastalıklara ve zararlılara karşı direnç, saldırganlık ve kışlama yeteneği gibi özellikleri iyileştirmektir. Etkili ıslah ve çevresel değişikliklere uyum için genetik çeşitlilik esastır. Yerli bal arısı ırklarının korunması, gelecekte yapılacak ıslah çalışmaları hem de ekosistem dengesi için önemlidir. Islah programlarında sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla genetik materyal değişimi ve seçici çiftleştirme yöntemleri kullanılır. Bal arısı ıslahı, arıcılık sektörünün gelişmesine katkı sağlamanın yanı sıra çevresel ve ekonomik faydalar da sağlar.Kolonilerin performansı, kuluçka gelişimi, hastalıklara ve zararlılara karşı direnç, bal üretimi gibi özelliklerle değerlendirilir. Kolonilerin bu özelliklerinin değerlendirilebilmesi ve karşılaştırılabilmesi için farklı ölçüm teknikleri ve istatistiksel yöntemler kullanılır. Bunların yanı sıra biyoteknoloji alanında kullanılan gen düzenleme, RNAi teknolojisi, markör destekli ve genomik seleksiyon yöntemleri bal arısı ıslahında kullanılır. Koloni yönetimi, ana ve erkek arı yetiştiriciliği ve suni tohumlama teknikleri ıslah çalışmalarının temelini oluşturur. Bu bölümde bal arısı ıslah programlarında kullanılan hem geleneksel hem de biyoteknolojik yaklaşımlar ayrıntılı açıklaması sunulmaktadır.