Bal Arısı Tür ve Irkları - Kekeçoğlu, Meral (Bal Arısı ve Arıcılık, 2024)
Bu bölüm, bal arılarının biyolojik çeşitliliği, coğrafik dağılımı ve taksonomik sınıflandırması üzerine bilgiler içermektedir. Bal arılarının ekosistemlerdeki kritik rolü ve ekonomik önemini vurgulayarak, özellikle Apis mellifera türü ve bu türe ait alt türlerin süreç içerisinde farklı ekolojik koşullara uyum nedeniyle geliştirdiği morfolojik ve genetik farklılıkları ele alınmıştır. Bunun yanı sıra Türkiye’de doğal olarak yayılış gösteren tescilli arı ekotiplerine ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Türkiye’de doğal olarak bulunan A. mellifera caucasica, A. mellifera anatoliaca , A. mellifera carnica , A. mellifera syriaca alt türlerinin yanı sıra Trakya, Yığılca, Efe, Hatay, Gökçeada Arısı ekotiplerinin morfolojik ve davranış özellikleri tanımlanmıştır.