Çocuklarda Okuma Kültürü ve Okuma Hakkı - Çağ, Duygu (Çocuklar için Okuma Hakkı Bildirgesi, 2024)
Okuma kültürü, bireylerin düzenli olarak kitap, dergi, gazete ya da diğer yazılı materyalleri okuma alışkanlığı edinmesi ve bu süreçten zevk alması durumudur. Bireylerin eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmenin yanı sıra bilgiye kolaylıkla ulaşmalarını sağlamaktadır. Özellikle okuma alışkanlığının kazanıldığı çocukluk dönemi, okuma kültürünün oluşturulmasında kritik bir öneme sahiptir. Çocukların okuma kültürünü geliştirebilmesinde düzeyine uygun tüm kitaplara erişebilmesi de etkin bir faktördür. Bu nedenle, okuma hakkı, her çocuğun okuma alışkanlığını eş düzeyde geliştirebilmesi, eğitimde eşit haklarının olması gereğiyle okuma kültürü ile doğrudan bağlantılıdır. Bu bölümde; okuma kültürü ve okuma kültürünü geliştirmek için atılabilecek adımlar ile çocukların okuma hakları ele alınmaktadır.