“Metallica’nın Armonik Üslûbundaki Modal ve Tonal Unsurlar: “Black Album” Örneği - Terzioğlu, Vefa (Klasikten Çağdaşa Armonide Güncel Yaklaşımlar, 2024)
Bu çalışma, 80’li ve 90’lı yıllarda rock müziğin heavy/trash-metal türünü zirveye taşıyan “Metallica” grubunun, 1991 yılında yayınladığı “Black Album” adlı albümündeki armonik üslûbunu ele almaktadır. Çalışmanın içeriği armonik üslûp analizi olarak oluşturulmuş olup yukarıda adı geçen gruba ait olan “Black Album” ile sınırlıdır. Bu çalışmada (herhangi bir sistematik yaklaşım yapılmaksızın) analiz için seçilmiş olan şarkıların armonik altyapısındaki modal ve tonal unsurların incelemesi yapılmaktadır. Çalışmada armoninin önemine vurgu yapılmış, grubun albümdeki akor tercihlerinin kökenleri ve etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak Metallica’nın “Black Album” örneği odağında yapılan armonik analiz, rock müziğin özgün stilinin oluşmasında blues, kromatik ve pentatonik elementlerinin yanı sıra, armoninin modal ve tonal unsurlarının da büyük ölçüde etkin olduklarını göstermektedir. Bu açıdan bakılacak olursa, her ne kadar rock türleri üzerinde popüler müziğin etkileri defalarca tespit edilse de özünde eklektik ve deneysel olan rock müziği armonisi, çok yönlü sistematik analize gerek duyan bir alan olarak öne çıkmaktadır.