Birey - Doğa İlişkisi: Semih Çınar’ın Yapıtları Üzerine Bir İnceleme - Altın Akkaya, Merve (Plastik Sanatlar Alanında Baskıresim Üzerine Yaklaşımlar-1, 2024)
İçinde bulunduğumuz doğa, insanlığın başlangıcından bu yana sürekli dönüşüm halindedir. İnsan bu doğa içerisinde kendini anlamlandırma çabası ile, önce ondan korkmuş sonra da ona karşı hakimiyet kurmaya çalışmıştır. Doğaya karşı bilgisi ve tecrübesi arttıkça ona müdahale eder konuma gelmiştir. Bugün gelinen noktada teknolojik gelişmeler ile değişen doğa algısı ikinci doğa olgusu ile karşılık bulur. Çevrenin değişmesi topluma, toplumun değişmesi ise bireye doğrudan etki eder. Doğanın ve dolayısıyla bireyin dönüşümü sonucu ekolojik risklerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Çevre kirliliği, atık sorunu, savaşlar ile kitlesel göç zorunluluğu gibi insanın kendi eliyle oluşturduğu durumlar sonucu ortaya çıkan ikinci doğanın yapay mekanlarına sıkışan insanın, gerçeği algılayış biçimi de etkilenmiştir. Bu çalışmada, Semih Çınar’ın bu tür kavramlara değindiği Fabrika ve Gölge, İkinci Doğa baskı serileri üzerinden sanatta birey-doğa ilişkisi incelenecektir.