Geri Dönüşüm Camların Kullanıma Örnek Bir Girişim: Rero Glass - Aksakal, Agâh Barış Can (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 8, 2024)
Cam sanatçılarının kişisel atölyelerinde üretimleri ve kendileri için birer bağımsız alan kurma çabalarının ilk adımları 1960 senesinde Stüdyo Cam Hareketi’ne tarihlenmektedir. Bu hareket sayesinde camla uğraşan profesyonel ve amatörler büyük fabrikalardan yavaş yavaş uzaklaşmaya başlamış ve akabinde kendi üretim kapasitelerini karşılaşabilecekleri mekanlara taşınmışlardır. Aradan geçen 64 yılın ardından günümüze gelindiğinde, “stüdyo camcılığı” dünya çapında geniş yer bulmuş ve ilk günlerinde birkaç tane olan atölye sayısı bugün yüzlerle ifade edilmektedir. Sıcak cam üretiminin temel sorunlarından biri olan geri dönüşüm konusu da aynı tarihsel süreci geçirmiş ve şeffaf camın temel olarak kullanılması gerekliliği nedeniyle, belirli tiplerde cam çeşitleri bu üretimde tercih edilmiştir. Ancak günümüzde “geri dönüşüm” uygulamaları da sık sık dile getirilmekte ve üretim fazlası -veya firesi- sarfların kullanımı da doğa dostu bir mantalite içerisinde önem arz etmektedir. Bu bağlamda Belçika’nın Antwerp şehrinde kurulan “Rero Glass” son derece olumlu bir örnek oluşturmakta ve enerji verimliliği ile geri dönüşüm konularını aynı potada eritmektedir. Bu çalışmada endüstriyel üretimde tercih edilen ve stüdyo tipi COE96-98 reçetesi dışında kullanılan bir camın sanat uygulamalarının imkanları araştırılarak açıklanmıştır.