Tüketim Kültürü İçinde Metropol Kentleşmenin Sanatla İlişkisi - Karacalar, Şule (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 8, 2024)
Bu çalışmanın amacı, metropol kent ortamında sanatın konumunun tüketim bağlamında araştırılmasıdır. Metropol kentin ve burada yaşayan insanların sanatı ne kadar özümsediğini, sanatı nasıl gördüklerini ve nasıl tükettiklerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada incelenecek kavramlara ulaşmak için Endüstri Devrimi'yle olgunlaşmış olan tüketim kültürünün ortaya çıkışı ve tüketim kültürünün altında yatan sebepleri irdelenmiş, tüketimin metropol kent insanın algısı üzerindeki göstergeleri üzerinde durulmuştur. Metropol insanına sosyolojik açıdan yaklaşılmış, kentteki lüks yaşam tarzı ve kapitalizmin kent üzerindeki yoğun ve karmaşık zihinsel algıların birey üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda kent içinde oluşan metropol yaşam alanları ele alınarak buradaki tüketim kültürünün nedenleri temellendirilerek, metropol toplumun sanata bakış açısı irdelenmeye çalışılmıştır.