Seramik Astarlarının Yüzeylere Uygulanmasında Monotip Baskı Yönteminin Kullanımı ve Kağıt Yardımı İle Astar Transfer Örneği - Bozkurt, Emel (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 8, 2024)
Arkeolojik buluntular üzerinde gerçekleştirilen çalışmalara göre tarihteki ilk seramik örnekler Neolitik Çağa (M.Ö 6000) tarihlenmektedir. Bu ilk örnekler günlük yaşamın ihtiyaçlarına cevap verecek türde tasarlanarak serbest elde şekillendirilmiş; olabildiğince sade ve yalın bir biçimde üretilmişlerdir. Zamanla bu sadelik yerini ihtişamlı yüzey bezemelerine bırakarak; seramik formun kendisinden daha çok ilgi uyandıracak boyutlara ulaşmıştır. O günden bugüne kültürel kimliği yansıtma aracı olarak uygulanan dekorlar, seramiğin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. İnsan oğlunun yaşam alanlarının konforu ve estetiğine yönelik kaygılar ile ortaya koyduğu bu uygulamalar zamanla hem görsel hem de teknik açıdan değişmiş, gelişmiş ve kendi içerisinde çeşitlenmiştir. Çağdaş seramik sanatçılarının ve endüstrinin ürettiği seramik formlar üzerine dekor uygulamaları gerçekleştirmelerindeki amaçlar;- Sıra dışı, özgün yüzeyler elde etmek- Bir forma estetik ve görsel açıdan artı değer kazandırmak- Seramik malzemelerinin kullanım olanaklarından maksimum düzeyde yararlanmak- Dekor resmi açısından çeşitlilik yaratmak - Bir formu ticari olarak kıymetlendirmek, şeklinde sıralanabilir. Seramik endüstrisi için geliştirilmiş pek çok ileri teknoloji ve yenilik bugün seramik sanatının gelişim süreçlerine de etki etmekte ve birçok seramik sanatçısı bu yenilikleri benimseyerek bireysel üretimlerinde kullanılmaktadır. Bu nedenle Seramik sanatının malzeme bilimine dayalı bir alan olması, teknolojik yeniliklerin getirdiği imkân ve olanaklardan maksimum düzeyde faydalanmayı zorunlu kılmaktadır. Seramik endüstrisindeki teknolojik yeniliklerin sağladığı bu olanaklar ile teknik dekorlar el işçiliği gerektiren dekorlar ile, el dekorları ise teknolojik yenilikler ile harmanlanarak uygulanabilmektedir.Bu metin üst düzey teknoloji ürünü endüstriyel seramik dekorları (Teknik dekorlar) ile seramik mühendisliği konularını kapsam dışı bırakarak; sadece sanat seramiği için tasarlanmış sınırlı sayılı çalışmaların, astar boyalar kullanılarak, kâğıt transfer yöntemi ile dekorlanmasına yönelik bir içerik barındırmaktadır.