Sakin Şehir Ünvanının Şehir Markalaşmasına Etkisi: Ahlat Örneği - Arslan, Ferhat (Bitlis Turizm Araştırmaları, 2024)
Modern çağda, şehirler hızla birbirine benzer hale gelirken, kültürlerin yok olma riskiyle karşı karşıya kaldığı bir dönemdeyiz. Bu dönemde ise benzersiz olan ve farklı olan her şey daha fazla değer kazanıyor. İnsanlar, farklı kültürleri, çeşitli mimari yapıları, farklı yemekleri, tatları, dilleri ve inançları keşfetmeye istekli. Bu bağlamda, farklı olanı korumak için yeni fikirler ve politikalar geliştirilmekte. Bu fikirlerden biri, “Sakin Şehir” veya “Yavaş Şehir” kavramıdır ki, İtalyanca “Cittaslow” terimiyle ifade edilir. Bu kavram, 1999 yılında İtalya’nın Orvieto şehrinde, fast food kültürüne karşı bir duruş olarak ortaya çıkmış ve yerel mutfakların korunmasına yönelik bir hareketin parçası olmuştur. Bu hareketin adı da “Slow Food” idi ve duyulan ilginin artmasının temelinde, birbirine benzer kültürel yapılar içinde özgün ve benzersiz kimliklerini kanıtlamak ve tescillemek isteyen şehirlerin bu unvana başvurması yatmaktadır. Bu şehirler, ekonomik, kültürel ve sosyal farklılıklarının yanı sıra çevre dostu enerji kaynaklarını kullanarak doğa ve insan dostu bir yaşam tarzını benimsemekte ve bu özelliği bir markalaşma aracı olarak değerlendirmektedir. “Sakin Şehir” unvanı, hem sürdürülebilir bir yapı inşa etmek hem de turizm açısından doğru bir pazarlama stratejisi oluşturmak adına büyük bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmanın amacı, coğrafi ve beşeri özellikleriyle dikkat çeken Ahlat şehrinin, “Sakin Şehir” unvanının markalaşma sürecine nasıl katkı sağladığını incelemektir. Araştırma, şehrin fiziksel ve beşeri coğrafya unsurlarını analiz ederek, yerel yönetim ve medya kaynakları (gazeteler, dergiler, internet siteleri) üzerinden bu unvanın şehre olan katkılarını ortaya koymayı hedeflemektedir.