“Geleneksel Meskenlerin Kültür Turizmi Açısından Değerlendirilmesi (Bitlis-Hizan) Uzuntaş Köyü Taş Evleri” - Şahap, Ahmet (Bitlis Turizm Araştırmaları, 2024)
Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Uzuntaş Köyü’ndeki taş evler, kültürel mirasın bir yansıması olarak tarihsel, mimari ve çevresel değerler taşımaktadır. Bu Geleneksel yapılar, Bölgenin farklı coğrafi ve kültürel etkilerle şekillenmiş mirasının örneği olabilecek niteliktedir. Turizm coğrafyasının önemli bir konusu olan kültürel miras, insanlık tarihinin izlerini taşırken, kültür turizmi aracılığıyla korunup tanıtılması, ekonomik kalkınma ve sürdürülebilirlik için son derece önem arz etmektedir. Uzuntaş Köyü taş evlerinin korunarak turizme kazandırılması, köyün yerel kimliğinin korunması açısından kritik bir öneme sahiptir. Taş evlerin restorasyonu ve turizmde değerlendirilmeleri için sürdürülebilir bir model oluşturulması, köyün doğal ve kültürel dokusuna zarar verilmeden taş evlerin mimari özelliklerinin belgelenmesi, uzman görüşleri ve saha çalışmalarıyla desteklenen bulgulara dayanarak köyün ekonomik ve sosyal yapısına katkı sağlama potansiyeli ele alınacaktır.