Küreselleşme ve Kültür İlişkisi - Kayserili, Alperen; Sakaoğlu, Emre (Kültürel Coğrafya, 2024)
Küreselleşme, ekonomik, kültürel, politik ve teknolojik etkileşimler sonucu toplumların ve kültürlerin birbirine bağımlı hale geldiği bir süreçtir. Marshall McLuhan'ın ‘küresel köy’ tanımına dayandırılmakta olup, modern toplumsal yaşamın hızla gelişen bağlantılarla şekillendiği bir dünya düzenini ifade etmektedir. Küreselleşmenin tarihsel kökeni, Batı Avrupa merkezli ticaret ağlarına ve sömürgecilik dönemine dayansa da 20. yüzyılın ikinci yarısında özellikle teknolojik gelişmelerle hız kazanmıştır. Küreselleşme ekonomik, siyasi, kültürel ve teknolojik olmak üzere dört temel boyutta ele alınabilir. Kültürel küreselleşme, kültürel ürünlerin, fikirlerin ve değerlerin dünya çapında yayılması anlamına gelmektedir. Küreselleşme, kültürel kimliklerin dinamik bir şekilde evrilmesine neden olmaktadır. Kültürel kimlikler hem yerel unsurlarını koruma hem de küresel kültürel etkilerle yeniden şekillenme süreci içerisindedir. Küreselleşme sürecinde önemli kavramlardan biri olan glokalleşme, küresel ürünlerin yerel kültürlere adapte edilmesi sürecini tanımlar. Bu süreçte küresel markalar, ürün ve hizmetlerini yerel pazarlara uygun hale getirerek kültürel uyumu sağlama çabası göstermektedir. Küreselleşme karşıtı hareketler, yerel kültürlerin korunması adına ortaya çıkar. Kültürel direnç, küresel kültürel hegemonya karşısında yerel kültürel kimliklerin korunmasını amaçlar. Glokalleşme de bu direncin bir parçası olarak yerel kültürlerin güçlenmesine olanak tanır.