Turizm İle Kültür İlişkisi - Adıgüzel, Fatih (Kültürel Coğrafya, 2024)
Günümüzde turizm sektörü, deniz, kum ve güneş odaklı anlayıştan kültürel, macera ve ekoturizm gibi özel ilgi alanlarına yönelmiştir. Bu dönüşüm, özellikle kültürel turizmin öne çıkmasına olanak tanımıştır. Kültürel turizm; tarihi mekanlar, sanatsal etkinlikler, yerel yaşam tarzları ve mutfak kültürünü deneyimleme fırsatları sunan, turistlerin kültürel değerleri keşfetmesini amaçlayan bir seyahat türüdür.Kültürel turizm, hem ekonomik hem de sosyal açıdan önemli faydalar sağlar. Kültürel miras alanlarından elde edilen gelirler, bu alanların korunmasına ve sürdürülebilirliğine katkı sunarken, aynı zamanda yerel halkın istihdamını artırır. Bununla birlikte, yanlış yönetim durumunda kültürel varlıklar zarar görebilir ve kimlik kaybı yaşanabilir.Türkiye, zengin kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle bu alanda öne çıkan bir destinasyondur. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan İstanbul, Göbeklitepe ve Efes gibi alanlar, hem turizmde hem de kültürel diplomasi açısından kritik öneme sahiptir. Sürdürülebilir turizm politikaları ile kültürel mirasın korunması, bu alanların gelecekteki değerini artıracaktır.