Wilhelm Levik’in Çevirmen Kimliği ve Çeviriye Bakış Açısı - Yılmaz, Murat (Çeviribilim Tarihi - “20. yy Rus Edebiyat Tarihinde Mürtercim Yazarlar Antolojisi I”, 2024)
Çalışmada ülkemizde pek fazla bilinmeyen Wilhelm Levik’in çeviri faaliyetleri ele alınmış, çeviri üzerine değerlendirmeleri incelenmiştir. Levik, edebiyatçı kimliğinin yanı sıra çevirmen kimliğiyle daha çok ön plana çıkmakta, çevirinin nasıl olması gerektiği üzerine eleştirel bir gözle hem kendinden önce yaşamış hem de kendi döneminde yaşamış çevirmenlerin çalışmalarını karşılaştırmaktadır. Ayrıca çalışmayla Doğu ve Batı edebiyatlarından yüzlerce yazarı çevirmiş olan Levik’in çeviriyi ele alış şekli ve çevirmenler üzerine fikirleri analiz edilmekte, bu konudaki bakış açısı irdelenmektedir.