Okula Hazırbulunuşluk ve Okul Sisteminin Tarihi - Eti, İnanç (Okula Hazırbulunuşluk: Tüm Yönleri ile Okula Geçiş, 2024)
Okula hazırbulunuşluk, bir çocuğun okula kolay ve başarılı bir geçiş yapmaya hazır olup olmadığını ifade eder. Çocukların okula başladıklarında daha iyi öğrenmelerini sağlamak için becerilerini geliştiren etkinliklere katılımlarının sağlanması başarılarını destekleyebilir. Bir çocuğun hazırbulunuşluğunun yaşamının ilerleyen yıllarındaki akademik başarısı ile ilişkili olduğu kabul edilmektedir. Hazırbulunuşluk bilim insanları, eğitimciler, aileler ve politikacılar tarafından farklı tanımlanmaktadır.  Genel olarak okula hazırbulunuşluk çocukların gelişimsel beceriler açısından olgunlaştıkları ve daha önceden belirlenen örgün eğitim sisteminden yararlanabilecekleri yaşta olmaları ile ilişkilendirilmektedir. Dünyada pek çok ülkede çocukların okula başlamak için belirlenen yaşa geldiklerinde okula hazır oldukları düşünülmektedir. Okula hazırbulunuşluk çocuğun akademik temellerinin yanısıra özbakım becerileri, dikkat, motor becerileri, duygusal gelişimi, dil becerileri, oyun ve sosyal gelişimi de içerir. Çocukların okula başlama sürecinin olumlu olması daha sonraki yıllarda başarılı bir eğitim sürecinin temellerini oluşturmaktadır. Bu nedenle okula başlama sürecinde çocuğun gelişim özelliklerinin aile ve toplum desteği ile artırılması, okul sistemlerinin çocukların ihtiyaç ve ilgileri doğrultusunda şekillendirilerek başarıyı artıran programlarının oluşturulmasına çalışılmaktadır.  Çocukların okul sisteminde gelişimlerine en uygun programlarla desteklenmeleri gelişimlerine olumlu katkı sunarken toplumların da gelişmelerine katkı sunacaktır. Okula geçiş sürecinin çocuk-aile-toplum ve okul boyutlarının işbirliği içinde çalışması ile istenen niteliklere ulaşması sağlanabilir.