Kimya Laboratuvarlarında İş Sağlığı ve Güvenliği - Benli, Hüseyin (Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği, 2024)
Günümüzde kimyasal maddeler, üretim süreçleri ve uygulama teknikleri gibi birçok unsur insan hayatının bir parçası haline gelmiştir. İş yerlerinde ve çeşitli laboratuvarlarda farklı ve tehlikeli ortamlar mevcut olup bu ortamlardan biride çok sayıda farklı kimyasal maddelerin olabileceği kimya laboratuvarlarıdır. İşyerinin türüne bağlı olarak bu laboratuvarlarda çok farklı türde ve tehlikede kimyasal maddelere rastlamak mümkündür. Aynı zamanda fen bilimleri ve teknoloji eğitiminin yapıldığı birçok eğitim kurumunda da kimya laboratuvarı ve benzer tehlikeler mevcuttur. Bu laboratuvarlarda bulunma ihtimali olan kimyasal maddeler tehlikeli, toksik, kanserojen, mutajen gibi çeşitli özellikler gösterebilir. Kimyasal maddeler ile güvenli bir şekilde çalışılabilmesi için o maddenin bütün özelliklerinin bilinmesi gerekir. Bu nedenle kimya laboratuvarlarda çalışan ve/veya eğitim gören kişilerin kimyasal maddelerin her türlü tehlikelerinin farkında olması sağlanmalı ve bu maruziyetlere karşı çeşitli önlemler ve tedbirler derhal alınmalı, sürekli ve sistematik olarak değerlendirilmelidir. Bununla birlikte, laboratuvar ortamında olabilecek ısı, elektrik, cam vb. tehlike yaratabilme potansiyeli olan ortamlar ile nem, titreşim, gürültü, basınç gibi tehlikelerde mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi takdirde, çeşitli etkenlere maruz kalan kişiler ciddi iş kazaları, meslek hastalıkları ve hatta ölümle sonuçlanabilecek kazalarla karşılaşabilirler. Bu araştırmada, kimya laboratuvarlarındaki çalışma ortamlarında alınması ve dikkat edilmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri hakkında genel bir bakış sunulmaktadır.