Nanopartiküllerin İlaç Salım Sistemlerinde Kullanımı - Selimoğlu, Faysal (Nanoteknolojinin Tıp ve Mühendislik Uygulamaları, 2024)
İlaç salım sistemi, adının gerektirdiği üzere canlının vücududa tedavi amacıyla kullanılacak olan etken maddeyi vererek, salım sonrasındaki etkisini kontrol etmek amacıyla tasarlanan sistemler için kullanılan tanımdır. İlaç salım sistemi, ilaç etken maddesi ve onun yüklendiği nanopartikülün hedefi olan hastalığın türüne bağlı olarak, hedef noktaya güdümlü taşıma, salım hızı gibi hayati değişkenleri kontrol ederek ilaçların çok daha tesirli kullanımını amaçlamaktadır. Bu yolla hasta yan etki ve tedavi optimizasyonu gibi tedavinin vaz geçilmez amacı olan hasta uyumu uyumunu artırma ve tedavi etkinliğini optimize etme amacı güder. Canlılığın doğası gereği içinde bulunduğu kaos gibi görünen ancak, eş güdümlü ve kompleks bir okadar da girift biyolojik system, kendisine dışarıdan müdehalede bulunacak sistemi kendi şartlarına uymaya zorlamaktadır. Gelişen ve çıktıları itibariyle giderek atomik boyuta doğru küçülme evrimi gösteren teknoloji, yukarıda bahsi geçen biyosistem ile içinde yer alan tıbbi uygulamaları, hemen her hasta ve hastalık için ayrı ayrı ele alabilir, hastalığa ve hastaya özgü tedavi üretebilen yöntemleri sunabilir hale gelmiştir. Bu sebepten ötürü, çok geniş kapsamlı ve uygulama alanları itibariyle girift olan ilaç salım sistemlerini sırasıyla; organik bazlı, protein bazlı, dendrimer yapıda, inorganik bazlı, karbon bazlı, liposomal yapıda, polimerik yapıda, metalik kökenli, silika kökenli, serbest dolaşan nanopartiküller olmak üzere 10 ayrı başlıkta inceleyerek herbisinin kapsamı alanına giren nanopartikül türünü ilgili ilaç salım sistemleri ile beraber detaylıca ele aldık.