Nanopartiküllerin Hücre ve Moleküler Biyolojik Uygulamaları - Cengiz, Mustafa (Nanoteknolojinin Tıp ve Mühendislik Uygulamaları, 2024)
Günümüzde yeni ve popüler olan bilim dallarından birisi nanoteknolojidir. Nanoteknoloji çok geniş uygulama alanlarına sahip teknoloji ve ürünler sunmaktadır. Endüstriyel ve biyomedikal uygulama alanlarına ek olarak biyoloji ve biyomedikal araştırmalarda da çok yaygın kullanıma sahiptir. Nanoteknolojik ürünler olan nanopartiküller, birçok farklı boyut, şekil, içerik ve morfolojik yapıda tasarlanıp sentezlenebilen ve bu yapı ve içerikleri nedeniyle geniş etki şekli ve özelliklere sahip yapılardır. Nanopartiküller, biyolojik uygulamalarda etkin kullanımlarıyla temel bilimler ve sağlık bilimleri alanlarında birçok araştırmada umut vaat edici bulguların sunulmasına olanak sağlamaktadır. Bu temel yapı ve özelliklerine ek olarak özel yapı ve fonksiyona sahip nanopartiküller şeklinde tasarlanıp sentezlenebilmelerinden dolayı yeni ajanlar ve uygulamalar sunacak özelliklere sahip olmaktadırlar. Farklı özellikleriyle tasarlanmış nanopartiküller biyolojik süreçlerde görüntüleme amacıyla veya analit tespitinde kullanılmaktadırlar. Bu bilgiler doğrultusunda, bu bölümde, farklı nanopartikül tipleri, biyolojide nanopartikül uygulamaları, nanopartiküllerin özelliklerini etkileyen biyolojik faktörler ele alınmıştır. Daha detaylı olarak, biyolojik süreçlerde farklı nanopartiküllerin hedeflenmesi, ilaç dağıtımı, süreç görüntülemesi, hücre ve dokularda nanopartiküllerin kullanımı ve moleküler seviyede biyolojik araştırmalarda kullanımları konuları spesifik örnekleriyle birlikte tartışılmıştır.