Pediatrik Üroloji ile İlgili Sendromlar II - Arslan Alıcı, Çiğdem; Tuncer, Ahmet Ali (Ürolojide Sendromlar, 2023)
Pediatrik üroloji ile ilgili sendromlar annede oligohidroamnioza sebep olan renal anomalilerden başlayıp hipospadias, kriptoorşidizm, makropenis, mikropenis, nörojenik mesane, vezikoüreteral reflü, kliteromegali, hipogonadizm gibi bulgulara sebep olabilmektedir. Dolayısıyla bu sendromların tanı ve tedavi protokolleri de kendine has yaklaşımlar gerektirmektedir. Bu bölümde Potter sendromu, CHARGE sendromu, Currarino sendromu, Donohue sendromu ve Alström sendromu tanı, ayırıcı tanı, klinik spektrum, tedavi ve çocuk ürolojisi perspektifinden yönetimi açısından ele alındı. Sendromların farklı organları da etkileyebilen hastalıklar olması sebebiyle düzenli ürolojik takip, yaşam kalitesinin artırılması açısından kritik rol oynar. Multidisipliner yaklaşım, bu nadir fakat ciddi sendromların yönetiminde temel stratejidir.