Androlojik Klinik Pratikte Önemli Sendromlar - Yazar, Veli Mert; Ulucak, Muhammed Ali (Ürolojide Sendromlar, 2023)
Androloji; erkek üreme sistemi ve cinsel fonksiyonları inceleyen multidisipliner bir tıp dalıdır. Erkek infertilitesi, hipogonadizm, erektil disfonksiyon, ejakülasyon bozuklukları ve genital anomaliler androlojinin temel ilgi alanlarını oluşturur. Bu alanlarda karşılaşılan bazı klinik tablolar sendromik özellik taşıyabilir. Androlojik sendromlar çoğu zaman genetik, hormonal veya gelişimsel bozuklukların sonucu olarak ortaya çıkar. Bu sendromlar yalnızca cinsel veya üreme fonksiyonlarını değil, aynı zamanda hastaların genel sağlık durumunu da etkileyebilir. Bu bölümde, androlojik açıdan önemli sendromlar patofizyoloji, klinik bulgular, tanısal yaklaşımlar ve güncel tedavi yöntemleri çerçevesinde ele alınacaktır.