Ozon Tedavisi - Alan, Murat (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Ozon tedavisi, vücutta oksijen salımı yapan maddelerin kana verilmesi ile kanda oksijen düzeyini artırarak etki oluşturan bir tedavi metodudur. 1800’lü yıllarda keşfedilen ozon; güçlü oksitleme özelliği sayesinde cerrahi aletler, ameliyathaneler ve içme sularının dezenfeksiyonunda başarıyla kullanılmıştır. Vücutta oksijen seviyesi düşük olduğunda hastalıkların daha kolay geliştiği düşünülerek oksijen seviyesini artırmak amaçlı ozon, insan vücudunda denenmeye başlanılmıştır. Kanser hücrelerinin solunum hızının daha düşük olduğunun farkedilmesiyle de; başta kanser olmak üzere ozon, birçok hastalıkta denenmiştir. Fakat özellikle kanser üzerine etkili olduğu yapılan çalışmalarda gösterilememiş ve yeterli çalışma bulunmamaktadır.Ozone therapy is a treatment method that creates an effect by increasing the oxygen level in the blood by administering oxygen-releasing substances to the blood. Ozone discovered in the 1800s; Thanks to its strong oxidizing properties, it has been successfully used in the disinfection of surgical instruments, operating rooms and drinking water. Considering that diseases develop more easily when the oxygen level in the body is low, ozone has begun to be tested in the human body in order to increase the oxygen level. With the realization that cancer cells have a lower respiratory rate; Ozone has been tried in many diseases, especially cancer. However, it has not been shown in studies that it is especially effective on cancer and there are not enough studies.