Hacamat (Cupping Therapy) - Kara, Mahmut (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Hacamat tedavisi özellikle Çin, Kore ve Asya bölgesinde geleneksel ve tamamlayıcı tıpta yaygın olarak kullanmakta olup son yıllarda ABD ve Avrupa ülkelerinde de kullanımı giderek artmaktadır (1,2). Genel olarak ağrı palyasyonu tedavisinde kullanılmakta olup en sık baş ağrısı bel ağrısı ve eklem ağrılarında yaygın olarak kullanılmaktadır (3). Hacamat farklı teknikler olsa da en sık yaş ve kuru hacamat olarak uygulanmaktadır. Genel olarak ağrı bölgelerine, akupunktur noktalarına veya refleks noktaları üzerinde işlem yapılarak sonuç elde edilmeye çalışılmaktadır. Plastik, cam veya bambu gibi metaryeller kullanılarak yapılmaktadır (4). Kuru hacamat yaparken herhangi delici kesici alet kullanılmaksızın mevcut materyaller ile negatif basınç etkisi oluşturulur. Böylece uygulama bölgesinde kan akışı hızlandırılır ve otonom sinir sistemi uyarılmış olur (5). Yaş hacamat denilen tedavide ise delici kesici aletler vasıtasıyla ciltte yarık/ porlar açılarak toksinlerin boşaltılması, varsa yapışıklıkların giderilmesi amaçlanmaktadır (5). Hacamat tedavisinin etkileri arasında inflamasyonun azalması, ağrı duyarlılığının azalması, bölgesel metabolizmayı iyileştirmesi, bağışıklık sitemini düzenlemesi de bulunmaktadır (6,7,8). Ayrıca romatoid artrit, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklarda ve nörolojik hastalıklar, psikiyatrik hastalıklar ve sistemik enfeksiyonlarda da kullanılmaktadır (9).Cupping therapy is widely used in traditional and complementary medicine, especially in China, Korea and the Asian region and its use has been increasing in the USA and European countries in recent years (1), (2). It is generally used in the treatment of pain palliation and is most commonly used in headaches, low back pain and joint pain (3). Although there are different techniques of cupping, it is most commonly practiced as wet and dry cupping. In general, it is tried to obtain results by treating pain areas, acupuncture points or reflex points. It is made using materials such as plastic, glass or bamboo (4). When performing dry cupping, a negative pressure effect is created with the available materials without using any piercing cutting tools. Thus, blood flow is accelerated in the application area and the autonomic nervous system is stimulated (5). In the treatment called wet cupping, it is aimed to remove toxins and remove adhesions, if any, by opening slits/pores in the skin using piercing and cutting tools (5). The effects of cupping therapy include reducing inflammation, decreasing pain sensitivity, improving regional metabolism, and regulating the immune system (6,7,8). It is also used in chronic diseases such as rheumatoid arthritis, hypertension, diabetes, neurological diseases, psychiatric diseases and systemic infections (9).