Folik Asit - Kantarcı Karataş, Selen (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Folik asit, vücutta karbon metabolizması için önemli olan bir bileşen olarak bilinir. Bu nedenle, kanserle ilişkisi üzerine yapılan araştırmalar, folik asidin karsinogenez üzerindeki potansiyel etkilerini ayrıntılı bir şekilde incelemiştir. 5-Metiltetrahidrofolat (5-MTHF) olarak bilinen bir folat türü ile kobalamin, metiyonin yolu üzerinde gereklidir; bu yol, homosisteinin metiyonine dönüştürülmesinde önemli bir rol oynar. Metiyonin, S-adenozilmetiyonine (SAM) dönüşür ve bu, vücuttaki birçok reaksiyonda metil kaynağı olarak işlev görür, özellikle DNA ve RNA metilasyonunda. SAM'nin yetersiz üretimi, DNA'daki metilasyonun azalmasına ve gen transkripsiyonunu etkileyerek tümör baskılayıcı genlerin ve proto-onkogenlerin ifadesini değiştirebilir. Folat eksikliği, DNA sentezi ve onarımı için gereken nükleik asit olan deoksiribonükleotid monofosfatın dönüşümünü engelleyebilir. Bu durum, hatalı DNA sentezi ve onarımına, DNA zincir kırıklarına ve hatalı DNA onarımına yol açabilir. Kanser, genomdaki birikmiş mutasyonlarla gelişen sistemik bir hastalıktır. Folatın kanser riski ile ilişkisi, bilinen biyokimyasal mekanizmalarla daha da güçlenir. Folat varlığı, normal dokularda kanserin gelişimini ve ilerlemesini düzenleyebilir. Birçok çalışma, folat alımı veya düzeyi ile kolorektal, meme, servikal, pankreas, beyin ve akciğer kanserleri gibi birçok kanser türü arasında bir ilişki gözlemlemiştir. Folat düzeyi ve kanser arasındaki ilişki tam olarak netleşmemiş olsa da, bilimsel çalışmalar bu konuya ilgi göstermektedir. Folik asidin kanseri önleme veya destekleme potansiyeline dair çelişkili bulgular vardır. Folik asit takviyesi, premalign lezyon olmayan ve folat eksikliği olan bireylerde koruyucu olabilir, ancak yüksek dozlarda alınması premalign lezyonların ilerlemesine yol açabilir. Aşırı folat alımı da endişe yaratmaktadır. Nöral tüp defektlerinin insidansını azaltmayı amaçlayan buğday unu ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri ile gerçekleştirilen zorunlu güçlendirme programı, kanser insidansında artış ve premalign lezyonların ilerlemesi endişesi yaratmıştır. Folik asidin kanser riski üzerinde karmaşık etkileri bulunmaktadır; bazı kanser türleri için koruyucu olabilirken diğerleri için etkili olmayabilir veya riski artırabilir. Genetik polimorfizmler, folat metabolizması üzerinde etkili olabilir ve bazı etnik gruplarda kanser riskini artırabilir. Bu nedenle, klinisyenler folat alımını bireyselleştirerek, örneğin alkol bağımlılığı veya malabsorpsiyonu olan bireylerde alımı takviye etmeye yönelik olarak hareket etmelidir. Folik asit, nöral tüp defektleri riskini azaltabilir. Gebelik öncesinde folik asit takviyesine başlamanın, nöral tüp defektlerini önlemede etkili olduğu gösterilmiştir. Ancak, bu takviyenin herkes tarafından yeterince alınıp alınmadığına dair endişeler bulunmaktadır. Folic acid plays a critical role in one-carbon metabolism and has been extensively studied regarding its potential implications in carcinogenesis. Its involvement in DNA methylation and nucleic acid synthesis affects gene expression and influences the balance between tumor-suppressing genes and proto-oncogenes. While folate deficiency hinders DNA synthesis and repair, excessive intake might lead to erroneous DNA incorporation and faulty repair mechanisms, culminating in unstable DNA and increased cancer risk. The relationship between folate levels and cancer is complex. Studies indicate a dual role, where adequate levels can prevent cancer in healthy individuals while potentially aiding the progression of premalignant or malignant lesions. High-dose folic acid supplementation may exacerbate premalignant lesions' advancement, highlighting a fine line between cancer prevention and support. Serum folate inadequacy has been linked to increased risks in various cancers, while excessive intake, particularly above physiological levels, could potentially promote cancer progression. The interaction between folate intake and cancer varies across different cancer types, showing protective effects for some and increased risk potential for others. Genetic polymorphisms in enzymes involved in folate metabolism further complicate this relationship, influencing DNA methylation and potentially impacting disease risk. Studies on the correlation between folate and cancer risk often present mixed or inconclusive findings, necessitating further research to ascertain precise effects and recommendations for specific populations. Moreover, the association between folic acid and neural tube defects (NTDs) underscores its role in embryonic development. Folic acid supplementation has been shown to significantly reduce the recurrence risk of NTDs, prompting recommendations for its preconception use to prevent congenital anomalies. However, concerns persist regarding potential adverse effects, including the masking of vitamin B12 deficiency, epigenetic alterations in cancer, and the presence of unmetabolized folic acid in circulation. While ongoing research continues to explore these complexities, monitoring and further investigation are imperative for a comprehensive understanding of folic acid's implications in health and disease.