Vitamin D - Altıntaş, Yunus Emre (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Bu bölüm, Vitamin D ve kanser gelişimi arasındaki karmaşık ilişkiyi incelemekte, Vitamin D'nin biyokimyasal özelliklerini ve kanser hücreleri üzerindeki etkilerini vurgulamaktadır. Vitamin D, özgül protein reseptörü olan Vitamin D Reseptörü (VDR) ile etkileşerek, gen ifadesini ve hücre büyümesi, farklılaşması ve apoptozis gibi temel kanser süreçlerini düzenleyen bir sinyal iletim dizisini tetikler. Bu etkiler, genetik ve epigenetik mekanizmalar aracılığıyla gerçekleşir ve Vitamin D'nin hücre döngüsü düzenleyicileri, büyüme faktörleri ve apoptotik yollar üzerindeki etkilerini kanser araştırmalarının ön saflarına taşır. Bölüm, kanser biyolojisinde Vitamin D ve VDR'nin rolünü derinlemesine ele almakta, onları kanser önleme ve tedavisinde yeni stratejiler geliştirmede kilit olarak sunmaktadır. Yapılan çalışmalar, özellikle meme ve kolon kanseri modellerinde, Vitamin D ve analoglarının antikarsinojenik etkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Bölüm ayrıca, Vitamin D eksikliğinin kanser gelişimindeki rolünü incelemekte, kanserle ilgili hücresel süreçler üzerindeki düzenleyici etkilerini vurgulamaktadır. Vitamin D'nin, özellikle aktif formu olan kalsitriolün, mevcut ve gelecekteki kanser tedavi stratejilerindeki potansiyelini tartışmakta, antiproliferatif, apoptotik, anti-anjiyojenik etkilerine ve transkripsiyon faktörlerinin modülasyonuna odaklanmaktadır. Bölüm, Vitamin D'nin kanser tedavisinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu sonuçlandırmakta, ancak kanser tedavi ve önlemedeki tam potansiyelini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtmektedir.This chapter explores the intricate relationship between Vitamin D and cancer development, highlighting its biochemical properties and effects on cancer cells. Vitamin D functions through interaction with its specific protein receptor, Vitamin D Receptor (VDR), triggering a series of signal transductions that regulate gene expression and fundamental cancer processes such as cell growth, differentiation, and apoptosis. These effects, mediated through genetic and epigenetic mechanisms, place Vitamin D's influence on cell cycle regulators, growth factors, and apoptotic pathways at the forefront of cancer research. The chapter delves into the role of Vitamin D and VDR in cancer biology, presenting them as pivotal in developing new strategies for cancer prevention and treatment. Studies have shown that Vitamin D and its analogs, particularly in breast and colon cancer models, exhibit anticarcinogenic effects. The chapter also examines the role of Vitamin D deficiency in cancer development, emphasizing its regulatory effects on cellular processes related to cancer. It discusses the potential of Vitamin D, especially its active form calcitriol, in current and future cancer treatment strategies, focusing on its antiproliferative, apoptotic, anti-angiogenic effects, and modulation of transcription factors. The chapter concludes that while Vitamin D holds significant promise in cancer therapy, further research is essential to fully understand its potential in cancer treatment and prevention.