C Vitamini (Askorbik Asit) - Günaltılı, Murat (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
C vitamini birçok enzimatik aktivite ve fizyolojik süreçte görevli, vücut için esansiyel bir vitamindir. İnsan vücudunda sentezi gerçekleştirilemediği için dışarıdan besinlerle ve takviyeler ile alınması zorunludur. Birçok hastalık ile C vitamini arasındaki ilişki iyi tanımlanmıştır ve bu nedenle de bu hastalıkların tedavisinde C vitamininin olası olumlu etkileri araştırılmaktadır. C vitamini ile kanser arasındaki ilişki de birçok çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Kanserin önlenmesi ve tedavisi konularında C vitamini ile yapılan çalışmalarda faydalarına dair birçok kanıt bulunmakla birlikte net bir fikir birliğine varılamamaktadır. Bu bölümde C vitamininin kanser gelişimi ile olan ilişkisi, kanser tedavisindeki yeri ve kanser tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar ile etkileşimleri literatürdeki veriler gözden geçirilerek özetlenmeye çalışılmıştır. Vitamin C is an essential vitamin for the body, involved in many enzymatic activities and physiological processes. Because of it can not be synthesized in the human body, it must be supplied by the diet and supplements. The relationship between many diseases and vitamin C is well defined and therefore the possible positive effects of vitamin C in the treatment of these diseases are being investigated. The relationship between vitamin C and cancer is the subject of many studies. There is a lot of evidence regarding the benefits of vitamin C in studies on cancer prevention and treatment but consensus is not reached. In this section, the relationship of vitamin C with cancer development, its place in cancer treatment, and its interactions with other drugs used in cancer treatment are tried to be summarized by reviewing the data in the literature.