Spirulina - Yalıcı, Özge (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Spirulina, Arthrospira platensis ve Arthrospira maxima içeren iki siyanobakter türünü tanımlamak için verilen ticari bir isimdir. Dünya çapında en çok yetiştirilen alg türüdür. Günümüzde üretilen Spirulina biyokütlesinin çoğu, "süper gıda" olarak tanıtılan ve kurutulmuş toz, pul veya kapsül olarak satılan bir besin takviyesi olarak tüketilmektedir. Spirulina'nın Uluslararası Uygulamalı Mikrobiyoloji Derneği tarafından gıda kaynağı olarak tanınması 1967 yılından sonra gerçekleşmiştir. Spirulina proteinler, lipidler,vitaminler ve mineraller açısıdan zengindir. Özellikle fikosiyanin meme kanserinde, akciğer kanserinde ve hepatosellüler kanserde in vitro ve in vivo olarak anti-kanser etkisi gösterdiği tespit edilmiştir. Tıbbi onkoloji alanında spirulina faydalı olabileceği gösteren fare çalışmaları mevcuttur. Belirgin yan etkileri saptanmamıştır. Ancak etkilerinin daha iyi aydınlatılabilmesi için geniş kapsamlı daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Spirulina is a trade name given to describe two species of cyanobacteria, Arthrospira platensis and Arthrospira maxima. It is the most widely cultivated algae species worldwide. Most of the Spirulina biomass produced today is consumed as a dietary supplement, promoted as a "superfood" and sold as dried powder, flakes or capsules. It was not until 1967 that Spirulina was recognized as a food source by the International Society for Applied Microbiology. Spirulina is rich in proteins, lipids, vitamins and minerals. In particular, phycocyanin has been found to have anti-cancer effects in vitro and in vivo in breast cancer, lung cancer and hepatocellular cancer. There are mouse studies showing that spirulina may be useful in medical oncology. No significant side effects have been detected. However, more extensive studies are needed to better elucidate its effects.