Mavi Akrep Zehiri (Rhopalurus Junceus) - Ürün, Muslih (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Tamamlayıcı veya alternatif tedaviler toplumda nerdeyse her hastalık için yaygın olarak kullanılan çoğunluğu geleneksel olan tedavilerdir. Bunların önemli bir kısmının bilimsel altyapısı yoktur. Sık kullanılan ajanlardan birisi olan Rhopalurus Junceus(Mavi akrep zehiri) kuba bulunan bir akrepten elde edilen zehirdir ve kanser hastalarında sık kullanılmaktadır. Zehirin iyon kanllarını etki ederek ve apopitozu düzenleyerek etki ettiği düşünülmektedir. Yapılan hücre ve hayvan çalışmalarının bir kısmında kanser hücreleri üzerine sitotoksik etkisi görülmüş olsa da insanlar üzerinde yapılan klinik çalışma bulunmamaktadır. Yine hayvan deneylerinden elde edilen bilgiler yan etkilerinin ciddi olmadığını göstermekle beraber literature de ölüme neden olan bir vaka bildirilmiştir. Bu gün ki bilimsel veriler ışığında kanser hastalarına önerilecek düzeyde kanıt bulunmamaktadır.Complementary or alternative therapies are traditional treatments widely used in society for various diseases. However, many of these therapies lack scientific evidence. Rhopalurus Junceus, commonly known as blue scorpion venom, is one such agent that is frequently used in cancer patients. The venom is believed to affect ion channels and regulate apoptosis. While some cell and animal studies have demonstrated cytotoxic effects on cancer cells, there have been no clinical studies conducted on humans. Additionally, although information obtained from animal experiments suggests that the side effects are not severe, there has been a reported case of death in the literature. Based on current scientific data, there is insufficient evidence to recommend this treatment to cancer patients.