Kefir Ve Kanser - Özdemir, Melek (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Kefir, yararlı probiyotikler içeren, maya ve bakterilerin eşsiz bir fermantasyon ürünüdür. Dünyanın farklı yerlerinden gelen kefir tanelerinin farklı faydalara sahip olduğu gözlemlenmiştir. Dengesiz mikrobiyal yapı disbiyozis olarak tanımlanır. Son on yılda disbiyoz üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Disbiyozun probiyotik tüketimi ile aşılabileceği düşünülerek çalışma deneklerinde kefir ve diğer probiyotiklerin önemi vurgulanmıştır. Kefirin antioksidan, antitümör, apoptotik, antimetastatik, immünomodülatör ve nöroprotektif özelliklere sahip olduğunu gösteren çalışmalar yapılmıştır. Tüm bu çalışmalardan elde edilen sonuçlarda Bcl-2, MMP ve TGF-α'da azalma; kaspaz-3, p53, TGF-β1, Bax:Bcl-2 oranı, Bax ve p21'de artışlar; Antiinflamatuar hücreler olan Treg hücrelerini düzenleyerek bu anti-kanser etkilerini oluşturduğu düşünülmektedir. Birçok probiyotik, pazarlamadan önce Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) onayını gerektirmeyen besin takviyesi olarak satılmaktadır. Kefir, FDA tarafından kanser ilacı veya kanser önleyici ilaç olarak onaylanmamıştır. Güncel onkoloji kılavuzlarında tedavi veya destek tedavisinin yer almadığı unutulmamalıdır.Kefir is a unique fermentation product of yeast and bacteria that contains beneficial probiotics. It has been observed that kefir grains from different parts of the world have different benefits. Unbalanced microbial structure is defined as dysbiosis. Many studies have been conducted on dysbiosis in the last decade. Considering that dysbiosis can be overcome with probiotic consumption, the importance of kefir and other probiotics was emphasized in the study subjects. Studies have been conducted showing that kefir has antioxidant, antitumor, apoptotic, antimetastatic, immunomodulatory and neuroprotective properties. In the results obtained from all these studies, decreases in Bcl-2, MMP and TGF-α; increases in caspase-3, p53, TGF-β1, Bax:Bcl-2 ratio, Bax, and p21; It is thought that it creates these anti-cancer effects by regulating Treg cells, which are anti-inflammatory cells. Many probiotics are sold as dietary supplements that do not require United States Food and Drug Administration (FDA) approval before marketing. Kefir is not FDA approved as a cancer drug or cancer preventive drug. It should not be forgotten that treatment or supportive treatment is not included in current oncology guidelines.