Bal ve Propolis - Çoban, Eyüp (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Kanser günümüzde en önemli halk sağlığı problemlerinden birtanesidir. Kanser görülme sıklığı ve kansere bağlı ölümler artmaktadır. Bu da; hem kanser tedavisi için hem de kanser tedavisi esnasında destekleyici tedavi arayışlarını beraberinde getirmektedir. Bal ve propolis eski çağlardan bu yana alternatif ve destekleyici tıbbın en önemli unsurlarından iki tanesidir. Bal ve propolisin; anti-mikrobiyal, anti-inflamatuar, anti-oksidan ve anti-kanser etkilerinin olması onkoloji alanında sık kullanılan iki ürün olmasına sebep olmuştur. Bu yazıda bal ve propolisin onkoloji alanındaki kullanımı derlenmiştir.Cancer is currently one of the most significant public health problems. The incidence of cancer and cancer-related deaths is on the rise, prompting the exploration of both cancer treatment and supportive therapies during cancer treatment. Honey and propolis have been essential components of alternative and supportive medicine since ancient times. The antimicrobial, anti-inflammatory, antioxidant, and anticancer effects of honey and propolis have made them widely used in the field of oncology. This article compiles the use of honey and propolis in the field of oncology.