Köpekbalığı Kıkırdağı - Genç, Ömer (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Kanser hastalarının %80'inin ek veya alternatif tedavileri araştırdıkları, geleneksel ve alternatif tıp kullanım sıklığının giderek artığı ve bunların %6-%25'inin köpek balığı kıkırdağı kullandıkları ileri sürülmüştür. Köpek balığı kıkırdağının kanser gelişimini durdurduğunu veya yavaşlattığı iddialarına karşı bilim insanları, laboratuvar ve hayvan çalışmaları ile köpek balığı kıkırdak ürünlerinin, bağışıklık sistemini kansere karşı daha aktif hale getirip getirmediğini, kanser hücrelerini öldürüp öldürmediğini ve vücudun tümörün büyümesi için ihtiyaç duyduğu yeni kan damarlarını oluşumunu engelleyip engellemediğini araştırmıştır. Bu yazımızda bilimsel çalışmalar araştırılmış ve köpek balığı kıkırdağının, kanser tedavisindeki yeri tartışılmıştır. Bilimsel kanıtlar köpek balığı kıkırdağı takviyelerinin insanlarda kanser için etkili bir tedavi olduğu iddialarını desteklememektedir. Gelecekte güvenilir sonuçlar elde etmek için alternatif tedavi de kullanılan ya da kullanılabilecek ilaç adaylarını, sıkı bir şekilde kontrol edilen, randomize ve çift kör standart klinik araştırmalara tabi tutulması gerektiğidir.It has been suggested that 80% of cancer patients seek additional or alternative therapies, and that the use of traditional and alternative medicine is increasing, with 6%-25% of these using shark cartilage. In response to claims that shark cartilage stops or slows the development of cancer, scientists have used laboratory and animal studies to investigate whether shark cartilage products make the immune system more active against cancer, kill cancer cells and prevent the body from forming new blood vessels needed for tumor growth.In this article, we review the scientific studies and discuss the role of shark cartilage in cancer treatment.Scientific evidence does not support claims that shark cartilage supplements are an effective treatment for cancer in humans. To ensure reliable results in the future, drug candidates that are or may be used in alternative treatment should be subjected to strictly controlled, randomized and double-blind standardized clinical trials.