Melatonin - Turhan, Aykut (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Kanser, her yıl yaklaşık 10 milyon insanın ölümüne neden olan geniş bir hastalık grubunu temsil etmektedir. Kanseri tedavi etmek için cerrahi rezeksiyon, immünoterapi, kemoterapi ve radyoterapi dahil olmak üzere çeşitli tedavi stratejileri kullanılır. Endojen bir hormon olan melatonin sirkadiyen ritmin düzenlenmesiyle ilişkilidir. Melatoninin uyku-uyanıklık döngüsü kontrolünün yanı sıra son yıllarda antikanser etkilerini açıklayan birçok çalışma bulunmaktadır. Bu durum melatoninin klinikte kanser tedavisi için kullanılabileceğini düşündürsede, geniş klinik uygulama için kabul edilmesinin önünde hala büyük engeller bulunmaktadır. Antikanser etkilerinin ardındaki kesin mekanizmalar belirsizliğini koruyor ve melatoninin spesifik özellikleri onun in vivo çalışmalarını engelliyor. Bu bölümde melatonin çalışmalarındaki son gelişmeleri özetleyeceğiz. Son olarak melatoninin kanser tedavisinde kullanımının önündeki engelleri açıklamaya çalışacağız.Cancer represents a large group of diseases that cause the death of approximately 10 million people each year. Various treatment strategies are used to treat cancer, including surgical resection, immunotherapy, chemotherapy and radiotherapy. Melatonin, an endogenous hormone, is associated with the regulation of circadian rhythm. In addition to melatonin's sleep-wake cycle control, there are many studies in recent years explaining its anticancer effects. Although this suggests that melatonin can be used in the clinic for cancer treatment, there are still major obstacles to its acceptance for wide clinical application. The exact mechanisms behind its anticancer effects remain unclear, and the specific properties of melatonin hinder its in vivo studies. In this section we will summarize the latest advances in melatonin studies. Finally, we will try to explain the obstacles to the use of melatonin in cancer treatment.