Bayır Turbu (Armoracia Rusticana) - Sezgin, Yasin (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Bitkiler tarih boyunca ve farklı kültürlerde tıbbi amaçlarla kullanılmıştır.  Bu uygulamaya dair bilinen en eski kanıt Mısır yazıtlarından gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre günümüzde yaklaşık 20.000 bitki türü tedavi amaçlı kullanılmaktadır.  Türkiye, birçoğu endemik olmak üzere çok çeşitli bitki türlerinin bulunduğu bir bölgede yer almaktadır. Tahminlere göre, geleneksel olarak tıbbi amaçlarla kullanılan yaklaşık 140 bitki türü bulunmaktadır.Bu bitkilerden biri, Cruciferae familyasından olan ve baharat olarak kullanılabilen faydalı biyolojik bileşikler içeren kökleri için değerli olan çok yıllık bir bitki olan yaban turpudur (Armoracia rusticana). Yaban turpunun antimikrobiyal, antifungal, anti-enflamatuar, antiviral ve anti-tümöral aktivite dahil olmak üzere çeşitli terapötik özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Çalışmalar mesane, kolon, akciğer, meme, yemek borusu ve mide kanserine karşı etkinliğini göstermiştir.  Ayrıca, solunum ve idrar yolu enfeksiyonuna karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.Plants have been used for medicinal purposes throughout history and across cultures.  The oldest known evidence of this practice comes from Egyptian inscriptions. According to the World Health Organization, approximately 20,000 plant species are used for therapeutic purposes today.  Turkey is located in a region with a diverse range of plant species, including many that are endemic. According to estimates, there are around 140 plant species that are traditionally used for medicinal purposes.  One such plant is horseradish (Armoracia rusticana), a perennial plant from the Cruciferae family that is valued for its roots, which contain beneficial biological compounds that can be used as a spice. Horseradish has been found to possess various therapeutic properties, including antimicrobial, antifungal, anti-inflammatory, antiviral, and anti-tumoral activity. Studies have shown its effectiveness against bladder, colon, lung, breast, esophagus, and stomach cancer.  Furthermore, it has been demonstrated to have a protective effect against respiratory and urinary tract infection.