Likopen (Solanum Lycopersicum) - Özkan, Oğuzcan (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Likopen parlak kırmızı bir karotenoiddir, domateste ve domatesten üretilen gıdalarda bol miktarda bulunur. İnsan vücudunda üretilmez. Likopenin kanser gelişimi, bazı kanser türlerinin oluşumu ve hastalık yanıtı üzerindeki etkilerini inceleyen, özellikle hayvan modelleri olmak üzere pek çok çalışma bulunmaktadır. Antikanserojenik etkisinin antioksidan özelliklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Prostat kanseri üzerindeki etkinliği birçok insan ve hayvan çalışmasında gösterilmiştir. Diğer kanser türlerinde etkinliğinin belirlenmesi için faz 3 randomize çalışmalara ihtiyaç vardır. Takviye olarak kullanımını önermek için daha fazla insan güvenliği ve etkililik çalışmasına ihtiyaç vardır. Nörolojik, kardiyovasküler hastalıklar ve nöropatik ağrı üzerindeki etkinliğini belirlemek için hayvan çalışmaları bulunmaktadır. Günlük öğünlerde doğal gıdalar kullanıldığında ciddi bir yan etki görülmemektedir. Onkolojik açıdan düzenli kullanımını önerecek yeterli veri yoktur.Lycopene is a bright red carotenoid and is abundant in tomatoes and foods produced from tomatoes. It is not produced in the human body. There are many studies, especially animal models, examining the effects of lycopene on cancer development, the formation of some types of cancer, and disease response. It is thought that its anticarcinogenic effect is due to its antioxidant properties. Its effectiveness on prostate cancer has been demonstrated in many human and animal studies. Phase 3 randomized studies are needed to determine its effectiveness in other types of cancer. More human safety and effectiveness studies are needed to recommend its use as a supplement. There are animal studies to determine its effectiveness on neurological, cardiovascular diseases and neuropathic pain. There are no serious side effects shown when using natural foods in daily meals. There is not enough data to recommend its use in terms of oncology.