Reişi Mantarı (Reishi Shiitake Maitake) - Coşkun, Alper (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Reishi (Ganoderma lucidum), shiitake (Lentinus edodes) ve maitake (Grifola frondosa) mantarları, tıpta tedavi amaçlı kullanılmakta ve  “tıbbi mantarlar” olarak bilinmektedir. Bu mantarların aktif metabolit ve biyoaktif bileşenlerinin yapılan in vivo çalışmalarda, hayvan deneylerinde ve retrospektif çalışmalarda kanser hücrelerinde apoptozu indükleyip, immun sistemi düzenleyerek antitümöral etki gösterdiği, kemoterapötik ajanlarla sinerjistik etkisinin olduğu ve bu ajanların yan etkilerini azalttığı, sağkalımı arttırdığı gösterilmiştir. Fakat literatürde bu mantar ekstreleri ile yapılan faz 3 insan çalışması bulunmamaktadır. Faz 3 insan çalışmalarının olmaması nedeniyle bu mantar ekstrelerinin günlük pratiği değiştirecek etkisi net olarak ortaya konamamıştır.Reishi (Ganoderma lucidum), shiitake (Lentinus edodes), and maitake (Grifola frondosa) mushrooms are used for medicinal purposes in medicine and are known as "medicinal mushrooms." In vivo studies, animal experiments and retrospective studies have shown that the active metabolites and bioactive components of these mushrooms induce apoptosis in cancer cells, regulate the immune system, exhibit antitumoral effects, have a synergistic effect with chemotherapeutic agents, reduce the side effects of these agents and increase survival. However, there are no phase 3 human studies with these mushroom extracts in the literature. Due to the lack of phase 3 human studies, the definitive impact of these mushroom extracts on daily practice has not been clearly established.