Sarı Kantaron (Hypericum Perforatum) - Ersoy, Mustafa (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Günümüzde kronik hastalıklar için bitkisel ürün kullanımı popüler hale gelmiş olup, sarı kantaron bitkisi de kullanımı artan bitkiler arasında yerini almıştır. İçeriğinde pek çok aktif bileşen bulunduran bu bitki en sık depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca antibakteriyel, antinosiseptif, nöroprotektif, yara ve yanık başta olmak üzere bazı cilt rahatsızlıklarında iyileştirici dermal aktivite ve menopoz semptomlarını azaltıcı aktivite gösterdiği de bildirilmektedir. Sarı kantaronun kanser tedavisinde kullanılabilecek aktif bileşiği hiperforindir. Hiperforin normal hücreleri ve dokuları zararlı uyaranlardan koruyarak anti-tümör aktivite gösterebilir. Ayrıca Hiperforin kontrolsüz çoğalmaya neden olan sinyal yolaklarını inhibe ederek ve/veya apoptozu indükleyerek terapötik etkiler gösterebilir. Bununla birlikte sarı kantaronun kanser hastalarında terapötik kullanımını destekleyebilecek klinik çalışmalar yoktur. Ayrıca sarı kantaronun çok sayıda ilaçla etkileşimi olduğu için doktor kontrolü olmadan kullanılması önerilmemektedir.Nowadays, the use of herbal products for chronic diseases has become popular, and St. John's wort has taken its place among the plants whose use is increasing. This plant, which contains many active ingredients, is most often used in the treatment of depression. It is also reported that it has antibacterial, antinociceptive, neuroprotective, healing dermal activity in some skin disorders, especially wounds and burns, and activity in reducing menopausal symptoms. The active compound of St. John's Wort that can be used in cancer treatment is hyperforin. Hyperforin may exert anti-tumor activity by protecting normal cells and tissues from harmful stimuli. Additionally, Hyperforin may exert therapeutic effects by inhibiting signaling pathways that cause uncontrolled proliferation and/or inducing apoptosis. However, there are no clinical studies that can support the therapeutic use of St. John's wort in cancer patients. In addition, since St. John's Wort interacts with many medications, it is not recommended to use it without a doctor's supervision.